wild zwijn 

Wandelmogelijkheden

Sassicaie ligt aan de rand van het grootste beschermde natuurgebied van Toscane, Foresta di Monterufoli. Dit gebied met een oppervlakte van meer dan 4800 hectare wordt gekenmerkt door uitgestrekte Mediterrane wouden, altijd groen struikgewas (maquis) en de zo karakteristieke “groene rotsen” van ofioliet, die 180 miljoen jaar geleden vanuit het diepste der zee naar boven gestuwd werden. De bijzondere geologische gesteldheid en het dichte netwerk van vele riviertjes en stroompjes, die het gebied doorsnijden, zorgen voor een zeer diverse, bijzondere flora met veel zeldzame inheemse soorten (bijv. orchideeën). De ongereptheid en natuurlijkheid van dit gebied staan ook borg voor een bijzondere fauna. Naast talloze soorten vogels (slangenarend, waterspreeuw), insecten (vliegend hert), amfibieën, reptielen (schildpadden) en zoogdieren (wild zwijn, allerlei herten) komt ook de wolf hier nog voor.

Er is een groot aantal fantastische wandelingen mogelijk in dit gebied, waarvan er enkele vanuit Sassicaie gedaan kunnen worden. Kaarten en beschrijvingen in het Nederlands zijn beschikbaar.

Ook gemakkelijk bereikbaar is nog een ander beschermd natuurgebied (ruim 2100 hectare) Foresta di Berignone, op enkele kilometers noordoost van Pomarance (ongeveer 15 km van Sassicaie). Ook hier kunnen een aantal mooie wandelingen gemaakt worden, waarvan ook kaarten en beschrijvingen aanwezig zijn in Sassicaie.


0